Aktuality


P3 podpoří ve svých aktivitách kampaň „Za férovou čokoládu!“

V Praze dne 8. října 2013

P3 – People, Planet, Profit, o.p.s. podpoří v rámci svých běžících projektů Podnikání jinak a TESSEA získává mezinárodní zkušenosti také kampaň Ekumenické akademie „Za férovou čokoládu!“. O kampani bude P3 informovat prostřednictvím ambasadorů sociálního podnikání a také na všech svých akcích. Oblast fair trade P3 vnímá jako důležitou součást etického podnikání, které v pěstitelských zemích naplňuje znaky sociálního podnikání.

P3 podporuje fair trade – spravedlivý obchod, v jehož rámci jsou dodržována jak lidská práva, není povolena nucená dětská práce, ale především je pěstitelům za jejich úrodu vyplácena odpovídající cena, díky které mohou nejen uživit své rodiny, ale navíc investovat do další produkce. Podíl fairtradové čokolády je však stále v Evropské unii pod jedním procentem.

Cílem projektu „Za férovou čokoládu!“ je vytvoření nadnárodní kampaně za spravedlivější obchod s kakaem a čokoládou, která bude mobilizovat zejména mladé lidi. Kampaň apeluje na výrobce čokolády a širokou veřejnost. Spotřebitelé mají totiž možnost ovlivňovat životní úroveň pěstitelů tím, že dají přednost eticky vyrobeným produktům.

P3 - People, Planet, Profit, o.p.s. je organizace, která přináší a prosazuje nové a inovativní přístupy v podnikání s pozitivním dopadem na společnost, podporuje sociální a společensky prospěšné podnikání, poskytuje konzultace, pořádá semináře a workshopy a realizuje tematicky zaměřené projekty.

Ekumenická akademie je občanské sdružení, které působí v ČR od roku 1996. Ve své činnosti vychází z ekumenických, kritických a emancipačních křesťanských tradic. Prosazuje alternativní přístupy k řešení ekonomických, sociálních a ekologických problémů. Sama EAP je členem mnoha českých i mezinárodních koalic i platforem.

Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život. Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv, šetrnost k životnímu prostředí nebo vyplácení tzv. sociálního příplatku, který je investován do projektů místního rozvoje. Fairtradový výrobek lze rozpoznat například podle označení ochrannou známkou FAIRTRADE® na obalu.

 

Další informace:
Gabriela Kurková
P3 - People, Planet, Profit, o.p.s.
Malátova 659/16, Praha 5 – Smíchov, 150 00
Tel.: +420 776 236 792
e-mail: gabriela.kurkova@p-p-p.cz
Weby: www.p-p-p.cz a www.ceske-socialni-podnikani.cz


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.