2017 - 13 - 11

Aktuálně je na podporu sociálního podnikání vyhlášena průběžná výzva č. 129 otevřená do 30. 11. 2018

 V rámci alokace 150 000 000 Kč je možné podpořit nové podnikatelské aktivity na území celé ČR vyjma hl. m. Prahy. Bližší informace k výzvě jsou na portálu OP Zaměstnanost... ...

celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 11 - 10

Aktuálně!! Operační program - Praha pól růstu ČR - Výzva č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání

Dne 20. 9. 2017 byla vyhlášena výzva k předkládání žádostí o podporu č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání v Prioritní ose 3 v rámci Operačního programu - Praha...

celý článek >>


Čtěte více >>

2016 - 01 - 06

Nabídka pracovního místa do sociálního podniku!!!

 

Fair & Bio pražírna, zabývající se pražením 100% férové kávy
hledá do svého týmu manažera/ku prodeje a marketingového specialistu/ku.

Co u nás budete dělat?

Prodávat...

celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 30 - 08

Impact First - podzimní běh

Chcete rozjet nebo posunout své sociální podnikání či neziskovku ještě dál?

 

Rozjíždíme podzimní běh akceleračního programu Impact First, ve kterém pomáháme...

...
celý článek >>


Čtěte více >>

Publikace: Living in the cracks. Naďa Johanisová

Život v puklinách, pohled na venkovské sociální podnikání ve Velké Británii a v Čechách je zajímavou sondou do vzmáhající se občanské společnosti.

Svět spotřebních družstev,...

celý článek >>


Čtěte více >>

Publikace: Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem. Naďa Johanisová

Výpravy za ekonomikou přátelskou přírodě a člověku.

Čtivě psaná kniha, doplněná vtipy známého humoristy, nabízí pohled na šetrnější modely fungování lidské společnosti,...

celý článek >>


Čtěte více >>

UNEP Inquiry into the Design of a Sustainable Financial System: Policy Innovations for a Green Economy

UNEP Inquiry into the Design of a Sustainable Financial System: Policy Innovations for a Green Economy (www.unep.org/inquiry/).
 
Chtěli bych Vás požádat o vyplnění a další...
...
celý článek >>


Čtěte více >>

Sociální podnikání

Sociální podnik Jamieho Olivera „Fifteen“

Sociální podnik Jamieho Olivera „Fifteen“

Pořady Jamieho Olivera znají diváci po celém světě. Ve Velké Británii je mohli vidět například na stanici Channel 4. Tento známý kuchař vzal k sobě v roce 2002 patnáct nezaměstnaných mladých lidí, které ve své nové restauraci s příznačným názvem „Fifteen“ vyučil na kuchaře.

Projekt trvá stále dál a Jamieho restaurací prochází v roce 2006 už pátá skupina kuchařských učňů. Dva z nich, třiadvacetiletá Davina Thompsonová a devatenáctiletý Michael Kress, společně po půl roce uvádějí, nakolik úspěšný projekt to je.

„Když s nimi procházím velkou kuchyní, vidím samé mladé tváře lidí zabraných do práce, a podle vůně jídel si počínají dobře. I hotové pokrmy na talířích vypadají jako od profesionála,“ vypráví Jamie Oliver s netajenou hrdostí.

Učňové musí nejdříve chodit do školy čtyři dny v týdnu po dobu tří měsíců, teprve pak mohou začít v restauraci pracovat. Když dosáhnout určité kvalifikace (NVQ1), chodí do školy jeden den v týdnu a dalších pět dní pracují v restauraci.

Protože Fifteen je sociální podnik, všechen jeho zisk je reinvestován a umožňuje nabízet mladým lidem jedinečnou šanci. „Ukázal mi cestu, po které chci jít a z níž nechci uhnout,“ svěřila se Davina, která se sem dostala, když na internetu hledala práci v odvětví pohostinství a hotelnictví. Dodala, že Fifteen dává lidem příležitost, na níž by vzhledem k jejich problematickému sociálnímu zázemí jinak nenarazili. „Na střední škole mi to šlo, pak jsem střídala různé kursy, ale nic mě nenaplňovalo. Odešla jsem z domu a dva roky bydlela po ubytovnách a nedělala nic.“ „Ve škole mě to nebavilo. Byl jsem moc líný, a tak teď chodím každé ráno sem,“ doplňuje Michael. On i Davina jsou dokladem toho, že vzdělávací systém nefunguje u každého stejně a že některým lidem více prospívá vzdělávání založené na praktické činnosti.

Ale ani v práci to nemají jednoduché. Musí poslouchat svého nadřízeného - šéfkuchaře a jsou pod stejným tlakem jako profesionální kuchaři v běžných restauracích. Ale vědí, že jim to do budoucna pomůže. „Chci získat zkušenosti ve více různých typech restaurací, které fungují odlišně,“ říká Davina.

Z rozhovoru s učni je zřejmé, že restaurace i nadace Fifteen se skutečně věnuje pomoci klientům, snaží se změnit jejich život a odrazuje je od toho, aby se příliš brzy vzdávali. Davina dodává. „Strašně mi to změnilo život, protože nadace mi pomohla se vším, včetně peněz a ubytování. Pomůže vám s jakýmkoli problémem, takže starosti člověka neodvádí od učení, a to je to, co jsem potřebovala.“

Klienti nadace vědí, že jsou součástí sociálního podniku a co to znamená. Dostává se jim podpory od týmu instruktorů, kteří jim věří a udávají směr, což je něco, čeho by se jim za normálních okolností nedostávalo. Davině to tak vyhovuje. „Je to zvláštní, protože si to vlastně neuvědomím, dokud nemluvím s někým „zvenku“ – teprve pak mi dojde, že jsem součástí něčeho zvláštního. Jsem ráda, že jsem sem mohla přijít a dám tomu to nejlepší, co mohu.“

Kromě toho, že Jamieho sociální podnik pomáhá lidem postavit se na vlastní nohy, inspiruje je také k tomu, aby v budoucnu pomohli lidem, jakými byli kdysi i oni sami. Protože pracují v sociálním podniku, mají jasno, jak to udělat: „Chtěl bych si jednou otevřít vlastní podnik a vzít tam "klienty". Tak to někdo udělal pro mě a já bych to tímto způsobem chtěl vrátit,“ říká Michael.

Převzato z reportáže časopisu LIVE
Podrobnosti a aktuální informace o projektu "Fifteen" najdete zde.

Zdroj: www.socialni-ekonomika.cz