2017 - 05 - 06

Desítky zástupců sociálního podnikání se shodly na tom, že jiná ekonomika je možná

24. května se sešlo na 80 účastníků z celé republiky, kteří debatovali a sdíleli zkušenosti v oblasti sociální solidární ekonomiky. Fórum Jiná ekonomika je možná představilo...

celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 15 - 05

Aktuálně OP Zaměstnanost

Výzva č. 129 na podporu sociálního podnikání  bude vyhlášená 30. 6. 2017.

Vaše projektové žádosti, podnikatelské plány a dotazy týkající se pravidel výzvy můžete...

celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 21 - 03

Aktuálně Finační nástroje: Veřejná zakázka

Dne 17. 3. 2017 byla vyhlášena zakázka na předběžné posouzení pilotního využití finančních nástrojů v OPZ. Více informací zde.

celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 19 - 03

Semináře pro žadatele do výzev MPSV: Jak připravit podnikatelský plán a Marketing v praxi sociálního podnikání

Aktuálně se můžete již nyní registrovat na Semináře pro žadatele do výzev MPSV na sociální podnikání

1) K tvorbě podnikatelského plánu pro sociální podnik “Jak připravit... ...

celý článek >>


Čtěte více >>

Publikace: Living in the cracks. Naďa Johanisová

Život v puklinách, pohled na venkovské sociální podnikání ve Velké Británii a v Čechách je zajímavou sondou do vzmáhající se občanské společnosti.

Svět spotřebních družstev,...

celý článek >>


Čtěte více >>

Publikace: Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem. Naďa Johanisová

Výpravy za ekonomikou přátelskou přírodě a člověku.

Čtivě psaná kniha, doplněná vtipy známého humoristy, nabízí pohled na šetrnější modely fungování lidské společnosti,...

celý článek >>


Čtěte více >>

UNEP Inquiry into the Design of a Sustainable Financial System: Policy Innovations for a Green Economy

UNEP Inquiry into the Design of a Sustainable Financial System: Policy Innovations for a Green Economy (www.unep.org/inquiry/).
 
Chtěli bych Vás požádat o vyplnění a další...
...
celý článek >>


Čtěte více >>

Manželé Medkovi obnovili provoz cukrárny Harlekýn

2014 - 15 - 05

Manželé Medkovi obnovili provoz cukrárny Harlekýn

KOPŘIVNICE -  Ještě před rokem by manžele Medkovy z Kopřivnice nenapadlo, že by mohli vést sociální podnik. Sami dlouhá léta provozovali prodejnu potravin a restauraci, a když loni v březnu dostali nabídku pronajmout svou nemovitost pražské síti cukráren, netušili, jakou životní změnu jim rozhodnutí přinese.

„Na počátku roku 2014 jsme se dozvěděli, že je pražská firma v problémech a museli jsme začít přemýšlet, co bude se zaměstnanci a objektem dál. Protože jsme více než dvacet let podnikali, rozhodli jsme se cukrárnu obnovit,“ uvedla Jana Medková.

První měsíc nového provozu byl ve znamení velkých změn. „Vzhledem k tomu, že se vše odehrálo velmi rychle, museli jsme řešit velké množství organizačních záležitostí. Ve spolupráci s Úřadem práce v Novém Jičíně jsme se snažili obnovit pracovní místa pro handicapované zaměstnance, kteří zde pod původním vedením působili. To se nám z části podařilo a od 1. dubna u nás našlo uplatnění celkem pět osob s omezenou pracovní schopností. Jsou mezi nimi lidé s tělesným i mentálním postižením v různých stupních,“ vysvětluje Jana Medková, která oceňuje pozitivní přístup města Kopřivnice. Vedení radnice jí nabídlo pomoc, jejímuž využití se do budoucna rozhodně nebrání.  

Při výběru osazenstva cukrárny byl jasnou volbou jedenadvacetiletý Ota, vyučený cukrář. „Máme tady výborný kolektiv, ve kterém se dobře cítím. Pečení dortů a zákusků mě moc baví, nejraději tvořím špičky,“ uvedl Ota. Spolupráci s lidmi s handicapem si majitelka velmi chválí. „Všichni pracují svědomitě a své úkoly plní velmi zodpovědně. Také se jim snažíme pomoci zbavit se ostychu z cizích lidí a naučit je komunikovat se zákazníky.“

Sladké dobroty lákají
Nejčastějšími návštěvníky cukrárny jsou rodiče s dětmi, pro které zaměstnanci připravili koutek plný hraček a prolézaček se skluzavkou. „Se synem se nám tady moc líbí, on se vyřádí na atrakcích a já si užiji místní výbornou kávu,“ komentoval prostředí podniku tatínek malého Maxe. Pro většinu hostů jsou však největším lákadlem sladké dobroty. „Při pečení dortů a zákusků využíváme francouzské a italské receptury. Používáme kvalitní suroviny od místních dodavatelů, vyhýbáme se hutným máslovým krémům, které nahrazujeme šlehačkou. Samozřejmostí je pro nás využívání čerstvého sezónního ovoce,“ popisuje Jana Medková. V nabídce nechybí marokánky, pralinky, mango dort, či dezert s pistáciemi a čokoládou. Chloubou podniku je pak zákusek nesoucí jméno Forresta Nera s višněmi.

V kopřivnické cukrárně přijímají také objednávky zákazníků na různé druhy dortů. „Pečeme je nejen na rodinné oslavy, ale také na svatby a snažíme maximálně vyjít vstříc požadavkům veřejnosti. Dodáváme také zákusky do jedné místní kavárny a do budoucna bychom rádi navázali spolupráci i s dalšími podniky,“ doplnila Jana Medková, která si aktuálně klade za cíl podnik stabilizovat a zároveň informovat občany města a okolí, že Harlekýn má nového provozovatele a dál nabízí své služby.

Autor: Vendula Holendová

www.harlekyn-cukrarna.cz