2017 - 11 - 10

Aktuálně!! Operační program - Praha pól růstu ČR - Výzva č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání

Dne 20. 9. 2017 byla vyhlášena výzva k předkládání žádostí o podporu č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání v Prioritní ose 3 v rámci Operačního programu - Praha...

celý článek >>


Čtěte více >>

2016 - 01 - 06

Nabídka pracovního místa do sociálního podniku!!!

 

Fair & Bio pražírna, zabývající se pražením 100% férové kávy
hledá do svého týmu manažera/ku prodeje a marketingového specialistu/ku.

Co u nás budete dělat?

Prodávat...

celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 30 - 08

Impact First - podzimní běh

Chcete rozjet nebo posunout své sociální podnikání či neziskovku ještě dál?

 

Rozjíždíme podzimní běh akceleračního programu Impact First, ve kterém pomáháme...

...
celý článek >>


Čtěte více >>

2017 - 25 - 08

POSUN TERMÍNU!! 30.9. CENA ZA CSR PODNIKÁME ODPOVĚDNĚ 2017

Cenu za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně pro rok 2017 již potřetí vyhlašuje Rada kvality ČR, Asociace společenské odpovědnosti, Asociace malých a středních podniků a...

celý článek >>


Čtěte více >>

Publikace: Living in the cracks. Naďa Johanisová

Život v puklinách, pohled na venkovské sociální podnikání ve Velké Británii a v Čechách je zajímavou sondou do vzmáhající se občanské společnosti.

Svět spotřebních družstev,...

celý článek >>


Čtěte více >>

Publikace: Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem. Naďa Johanisová

Výpravy za ekonomikou přátelskou přírodě a člověku.

Čtivě psaná kniha, doplněná vtipy známého humoristy, nabízí pohled na šetrnější modely fungování lidské společnosti,...

celý článek >>


Čtěte více >>

UNEP Inquiry into the Design of a Sustainable Financial System: Policy Innovations for a Green Economy

UNEP Inquiry into the Design of a Sustainable Financial System: Policy Innovations for a Green Economy (www.unep.org/inquiry/).
 
Chtěli bych Vás požádat o vyplnění a další...
...
celý článek >>


Čtěte více >>

Bistro „Figa” & „Zaraz Wracam”

2014 - 30 - 06

Bistro „Figa” & „Zaraz Wracam”

Sociální podnik – bistro Zaraz Wracam se nachází v centru města Lodz. U zrodu myšlenky provozovat bistro stál jeden nezaměstnaný z regionu, který navštěvoval semináře o sociálním podnikání. Semináře mu poskytly inspiraci a zejména dodaly odvahu, aby se pustil do podnikání. Jako nezaměstnaný stál nejen u zrodu bistra, ale navíc se povedlo v bistru nezaměstnané zaměstnat.

Bistro Zaraz Wracam se specializuje na nabídku francouzské kuchyně. Funguje ve standardním režimu, jako možnost rychlého a kvalitního občerstvení, jako take-away či jako cateringová služba. Jeho rozloha je 115 m2, z čehož přibližně polovinu zabírá jídelna (stoly a židle). Bistro provozuje sociální družstvo jménem FIGA, které společně založilo 5 mladých nezaměstnaných lidí. Měli jediný cíl – vytvořit podnik, který jim zajistí dlouhodobé pracovní uplatnění. Pracují v bistru na dvousměnný provoz. Pokud bistro potřebuje získat dočasnou posilou, členové družstva si najímají výpomoc z řady rodinných příslušníků nebo přátel.

Bistro Zaraz Wracam si našlo své místo a postupně přilákalo nové návštěvníky – zaměstnance firem v okolí, lidi z úřadů i turisty. Má dokonce své vlastní Facebook stránky, s více než 1000 fanoušků! Na Facebooku pravidelně zveřejňuje své týdenní nabídky. Při komunikaci s veřejností a PR se nikde neuvádí, že bistro provozuje sociální družstvo. Jeho zaměstnanci chtějí, aby jej lidé navštěvovali díky vynikající kuchyni a kvalitě poskytovaných služeb, nikoliv ze sociálního cítění či charitativně podmíněných důvodů.

 

Dobrá rada ze strany FIGA, zakladatele bistra

Hlavní je dát dohromady tým lidí, kteří jsou ochotni spolu pracovat a mají zájem na stejné věci. Je potřeba, aby v čele týmu stál schopný člověk, který má nejen managerské dovednosti, ale který má i nějaké zkušenosti a vědomosti o sociálním podnikání. Tento člověk je totiž takovým motorem – motivuje a inspiruje zbytek týmu, jak sociálně podnikat a přitom být úspěšný. Družstvu FIGA se tohle podařilo. Samozřejmě je ale potřeba také určité štěstí. Prostor, kde je bistro, se právě uvolnil k pronájmu, a to i s veškerým kuchyňským vybavením, což byla v počátcích fungování bistra obrovská finanční pomoc. I přes tuto pomoc však družstvo pro zahájení provozu potřebovalo sehnat ještě další finanční zdroje na vybavení a úpravy interiéru i exteriéru. S tím pomohla komunita nejbližších příbuzných a přátel členů FIGA, kteří do bistra darovali nezbytné zbytky vybavení a vlastním úsilím vylepšili jak interiér, tak exteriér bistra. 

Zakládající členové si přesto myslí, že si nezasloužili, aby jim někdo takhle moc pomohl, protože bistro bylo založeno jako normální komerční podnik, které má fungovat v konkurenčním prostředí jako jiná bistra a restaurace, a proto má být finančně nezávislé a soběstačné. Jeho vizí je fungovat samostatně na trhu, udržet se dlouhodobě v tržním prostředí, bez potřeby dotací a darů.

Tip Grzegorze Sierby, předseda sociálního družstva FIGA:

“Klíčovým bodem pro založení a fungování sociálního družstva je tým lidí, kteří jsou nejen motivováni pracovat, ale kteří se také vzájemně znají a jsou schopní také fungovat a koexistovat v rámci družstva a odvádět potřebnou práci. Mnoho institucí, které podporují rozvoj sociální ekonomiky, udělalo tu chybu, že si zvolilo své členy na základě jejich životopisů a pracovních zkušeností, aniž by o těchto lidech znali jejich osobnostní charakteristiky. Takoví lidé nejsou voleni s cílem, aby měli týmového ducha. A týmový duch je pro zdravé fungování sociálního družstva základním předpokladem. S lidmi, kteří jsou odborníci, mají zkušenosti, ale nemají dovednosti v týmové práci, je to obtížné. První rok, který je pro fungování družstva, než se zajede, nejtěžší, se pak snadno promění v noční můru a mnoho z lidí pak nechce pokračovat. Družstvo by si mělo zvolit vedoucího týmu, kterého si ostatní váží a který je schopen členy družstva vést a motivovat. Nemělo by se také zapomínat na workshopy, školení a konzultace, protože mohou velmi dobře napomáhat hladkému fungování družstva. Dobrý pocit a pocit uspokojení by pak měl plynout z toho, že družstvo odvedlo těžkou práci, nikoliv z toho, že dostalo velkou dotaci.“

Zdroje: www.ekonomiaspoleczna.pl; www.zarazwracambistro.pl
Autor: Pavla Svobodová